Paigaldus

Saame tihti küsimusi: „Kuidas paigaldada lisatulesid?” ja „Kuidas ühendada lisatuled?” Selles artiklis anname vastused neile olulistele küsimustele ning juhatame samm-sammult läbi lisatulede paigaldamise ja nende ühendamise protsessi.

Tegelikult ei ole see sugugi keeruline – kui oskad kasutada tavalisi tööriistu nagu puur ja multimeeter, peaks see käima üsna lihtsalt. Tavapärane paigaldus on täiesti jõukohane kõigile, kes on varem väiksemate paigaldustöödega kokku puutunud!

Siin juhendis toome välja kõik vajaliku, et paigaldada lisatuled nii, et need lülituksid koos sõiduki kaugtuledega. Oluline on, et paigaldus ei koormaks sõiduki originaalsete valgustite kaitsmeid ega juhtmeid. Käsitleme nii tulede kinnitamist kui ka ühendamist, samuti vajalikke tööriistu ja tarvikuid, mida selleks vaja läheb.

Lisaks juhendame, kuidas tuled õigesti suunata ja milliseid lahendusi kasutada, kui tegemist on kaasaegsete LED- või xenon-tuledega varustatud autodega.

Lisatuled ja paigaldustarvikud:

  • Lisatuled
  • Juhtmesari koos releega
  • Kinnitushoidik
  • Tugiraud (soovitav raskemate tulede korral)

Vajalikud tööriistad:

  • Multimeeter (ühendusjuhtme leidmiseks)
  • Puur või kruvikeeraja (kinnituste paigaldamiseks)
  • Tangid (ühenduste tegemiseks ja kaablite lõikamiseks)
  • Mutrivõti või padrunikomplekt (poltide ja juhtmete kinnitamiseks)
  • Kaablisidemed (juhtmete korrastamiseks)
  • Kruvid (kinnituste paigaldamiseks)

Kui kõik vajalik on olemas, saab alustada paigaldusega. Alustame kinnitusest, liigume edasi juhtmete ühendamise juurde ning lõpuks suuname tuled nii, et need töötaksid ideaalselt.

Kui kõik vajalikud osad ja tööriistad on olemas, on lisatulede paigaldus lihtne ja kiire. Meie poes on saadaval komplektid, mis sisaldavad kõike vajalikku: lisatuled, juhtmesarjad ja spetsiaalsed hoidikud. Loomulikult on võimalik kõiki osi osta ka eraldi.

1. Tulede hoidiku paigaldamine

Esimese sammuna tuleb kinnitada tulede hoidik. Eemalda numbrimärk ja vajadusel selle raam. Puhasta ala, kuhu hoidik paigaldatakse, ja kinnita see kruvidega kindlalt oma kohale. Hea on kruvide augud enne märgistada ja vajadusel puurida väiksed avad, et kinnitamine oleks lihtsam.

Tulede hoidik tuleb kinnitada nii, et see püsiks võimalikult stabiilselt ja ei hakkaks liikuma. Kinnita kruvid igasse hoidiku nurka ja vajadusel ka keskele. See tagab, et lisatuled püsivad kindlalt paigas ka karmimates sõidutingimustes.

2. Lisatulede paigaldamine

Kui hoidik on paigas, saab lisatuled selle külge kinnitada. Kasuta kaasasolevaid polte, kuid jäta need esialgu veidi lõdvaks, et saaksid hiljem tulesid vajadusel suunata. Samuti vaata üle, kuidas tulesid parima trajektoori järgi juhtida, et need jääksid puhtalt ja korralikult läbi sõiduki esivõre või kapotialuse.

Kui kasutad lisaks tugiraudu (raske või suure valgusti puhul), kinnita need ka samal ajal. Tugiraudade kinnitamiseks on sageli olemas spetsiaalsed kinnituskohad kas tulede või sõiduki esivõre küljes. Jälgi, et kõik kinnitused oleksid stabiilsed ja tuled ei liiguks sõidu ajal.

3. Juhtmete ühendamine

Juhtmete ühendamine on kõige tehnilisem osa, kuid see on tehtud lihtsamaks spetsiaalsete releekomplektidega. Parim viis lisatulede ühendamiseks on võtta juhtmestikust nn. hermeetik, mis ühendub sõiduki kaugtulede juhtmega. See tagab, et lisatuled süttivad ja kustuvad koos sõiduki enda kaugtuledega.

Esmalt tuleb paigaldada miinus- ja plussjuhtmed. Ühenda miinusjuhe sõiduki kere külge (või aku miinusklemmile) ja plussjuhe aku plussklemmi või mootoriruumi vastavasse kohta. Kindlasti eemalda kaitse enne paigaldust.

Kui tavalise hermeetikühenduse puhul ühendatakse lisatuled otse sõiduki kaugtulede juhtmega, siis uuemates sõidukites (nt LED- või xenon-tuledega autodes) võib hermeetikühendus vajada erinevat lähenemist. Sel juhul tuleb hermeetik võtta kas eraldi kaitsmeplokist või kasutada spetsiaalset CAN-väila seadet.

4. Lisatulede suunamine ja testimine

Kui ühendused on tehtud, on aeg tuled suunata ja nende töökindlus üle kontrollida. Kõige parem on seda teha pimedas kohas, näiteks vaiksel teelõigul. Lülita sisse sõiduki kaugtuled ja vaata, kuidas lisatuled valgustavad teed. Tuled peavad olema suunatud otse ette, et need ei pimestaks vastutulijaid ja valgustaksid teed ühtlaselt. Kui tuled on paigas, kinnita need kindlalt ja kontrolli juhtmete paigaldus.

Testi veel kord üle, et kõik ühendused töötavad korrektselt ja lisatuled lülituvad sisse koos sõiduki kaugtuledega.

Lisatulede paigaldamine on üsna lihtne, kui järgid õiget protsessi ja kasutad sobivaid tööriistu ning tarvikuid. Lisatuled24.ee pakub kvaliteetseid lisatulesid, juhtmesarju ja kinnitusi, mis teevad paigalduse sujuvaks ja mugavaks. Kui vajad lisatuled paigaldamisel abi või soovid teada rohkem sobivatest tarvikutest, on meie klienditeenindus alati valmis sind aitama.

E-POOD